
Waarom gevriesdroogd voer?
Wanneer vlees in het voer in rauwe staat gevriesdroogd wordt, blijft het rauw voer.
Je hebt dus alle voordelen van rauwe vleesvoeding.
Bij het vriesdrogen:
- blijven de eiwitten rauw, ze veranderen dus niet van structuur (denaturatie)
- blijven bijna alle voedingsstoffen behouden. Er hoeven dus geen supplementen aan toegevoegd te worden zoals bij brokken, tenminste als de samenstelling compleet is. Sommige vitamines verminderen na verloop van tijd, maar dat heb je altijd als je voeding bewaart.
- overleven de enzymen in het vlees, die kunnen helpen bij de vertering
- blijven de geur en smaak nagenoeg hetzelfde
- blijven ook de bacteriën (die meestal gezond zijn voor een hond) in het vlees slapend aanwezig
Verder heeft gevriesdroogde voeding de praktische voordelen dat:
- het erg licht is
- je er weinig van hoeft te voeren
- je het lang kunt bewaren (vóór het openen van de zak)
- het makkelijk te bewaren is (geen vriezer/ijskast nodig)
- je het niet hoeft te portioneren, zoals met rauwe vleesvoeding
Een nadeel is dat het voer prijzig is in aankoop, doordat vriesdrogen een duur proces is.
Wat is gevriesdroogd voer?
Vriesdrogen is een methode waarbij vocht wordt onttrokken aan het vlees onder zeer lage temperaturen. Het vriesdrogen is een relatief duur proces, maar levert door de lage temperatuur (onder nul) voordelen boven andere manieren van conserveren die worden toegepast om voedsel houdbaar te maken. Er zijn geen antioxidanten of conserveringsmiddelen nodig om het voer goed te houden.
Hoe moet je gevriesdroogd voer voeren?
Het is heel simpel om gevriesdroogd voer te voeren.
- doe de juiste hoeveelheid voer in een bak
- doe er drie keer zoveel warm (maximaal 37 graden) water bij
- laat het 15-30 min trekken
- en schotel het voor
- De juiste hoeveelheid te voeren per dag is 25-30gr voer (als het heeft getrokken of het water heeft opgenomen) per kg lichaamsgewicht
Als de hond het niet meteen wil eten, bewaar het dan maximaal twee dagen in de koelkast. De droge voeding hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Een nog gesloten zak kan jaren bewaard worden, een aangebroken zak 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de luchtvochtigheid, hoe vochtiger de lucht hoe korter het goed blijft.
Hoe vriesdrogen werkt
Het principe van vriesdrogen is sublimatie: het vocht wordt verdampt vanuit vaste vorm (ijs) en dus zonder dat het vocht vloeibaar (water) is. De twee factoren die cruciaal zijn voor de staat (vast, vloeibaar of gas) van vocht zijn temperatuur en luchtdruk. Bij een normale luchtdruk verdampt water bij 100 graden celcius. Zit je hoog in de bergen, waar de luchtdruk lager is, verdampt water al op een lagere temperatuur. Bij vriesdrogen wordt er zo’n hoge luchtdruk gecreeerd (vacuum), dat het water verdampt onder zeer lage temperaturen.
Het proces ziet er zo uit:
1. Het gemalen vlees (en evt overige ingredienten) wordt in de machine gelegd.
2. De temperatuur wordt ver onder nul gebracht en het vlees bevriest.
3. Er wordt vacuum getrokken tot een luchtdruk van 0.06 ATM.
4. Nu wordt de temperatuur iets verhoogd (nog steeds ver onder nul), waarbij het ijs verdampt.
5. Na vele uren is bijna al het ijs verdampt en is het voer gevriesdroogd.